Waar ligt de toekomst van radio?

In vergelijking met social media lijkt radio misschien een prehistorisch medium. Niettemin is radio hotter dan ooit en het snelst groeiende medium van de afgelopen jaren. Dankzij satellietradio, webradio, branded radio, radio via gsm, podcast,… evolueert radio sneller dan de laatste 75 jaar het geval is geweest.

Nu, morgen en gisteren wanneer ik het wil.

Het web, social media en web-tv houden uitdagingen in, maar vooral ook veel mogelijkheden waar een jonge uitdagende overheidszender moet op inspelen. Het komt er nu op aan vernieuwende initiatieven te ontwikkelen die een toegevoegde waarde bieden voor de luisteraar. De toekomst van radio ligt resoluut in een combinatie van live en on demand.

Content grafisch verruimen voor een optimale radio-ervaring.

Met muziek alleen kan je geen onderscheid meer maken en zeker al niet het verschil. Daarom is het nodig om nieuwe technologie die traditionele broadcast radio koppelt aan aanvullende internetdiensten waardoor de luisterervaring vergroot word. Met internet kan je radio ook volledig grafisch gaan invullen en creëer je een hybride radio. Mensen luisteren vandaag via smartphone, tv, laptop of vaste computer. Al deze ontvangers beschikken over een scherm. Het zou zonde zijn hier geen gebruik van te maken. In zeker mate wordt hier al mee geëxperimenteerd in lichte mate op RadioPlus.be bij de muziek. Het is een uitdaging en de bedoeling om dit ook te doen bij de gesprekken, interviews, tussenkomsten en het nieuws. Maar ook met meer gerelateerde info over die artiest, nummer bij muziek. Dit met (live)beelden en grafische content. Die klikbaar zijn en deelbaar. (een touch-scherm op je scherm waar radio aanwezig is)

Nieuwe technieken invoeren en uitwerken.

DAB+ is een techniek die ervoor zorgt dat de ontvangst en geluidskwaliteit een stuk beter en scherper is dan de technieken die we nu gewend zijn. Internet word overal toegankelijker waar en wanneer je het wilt. Daarom is het belangrijk om deze technieken ook te gaan ontwikkelen en daar grafisch in op te spelen. Een uitzending bijwonen in de auto mag niet teveel afleidend zijn zoals thuis op je smart-tv. Verschillende grafische ondersteuning met beelden is dus nodig.

Beelden zijn de blikvangers van deze tijd.

Vandaag word er via allerlei kanalen enorm veel informatie op ons afgevuurd. Een overpopulatie aan informatie bereiken ons in een sneltempo. Mensen gaan selectief gaan filteren met een oogopslag. Om de luisteraar/ kijker aan te spreken moeten we gebruik maken van sprekende beelden en video’s. Die onmiddellijk in het oog springen.