
Hoe trekt ik online de aandacht?
Ik krijg laatst veel de vraag: “Hoe val ik op online?”. Het is een vraag dat ieder bedrijf stelt. Zelfs vrijwilligersorganisaties en zeker vandaag, waar alles online gebeurt. Daarom is het heel moeilijk om als bedrijf op te vallen bij je doelpubliek. Uw doelpubliek wordt namelijk constant overspoeld met informatie. Mensen willen vaak veel dingen tegelijk doen, waardoor de aandacht verdeeld moet worden over verschillende taken. We raken snel verveeld. Daardoor krijgt je doelpubliek slechts een gedeelte van de boodschap mee.
Natuurlijk denk je dat jouw content anders is en het verschil maakt. Maar dat is het dus niet, laat u niets wijsmaken. Het probleem is dat iedereen denkt dat hun boodschap uniek is. Wees eens eerlijk: denk je dat een buitenstaander echt alle informatie die je verspreidt wil doornemen? Elk filmpje tot het einde wil bekijken, elke blog,… Inderdaad, waarschijnlijk niet. Want doe jij dat bij informatie van iemand anders? Nu moet je natuurlijk niet stoppen met content te produceren. Dat is ook niet de bedoeling, hé. Probeer gewoon rekening te houden met onze tips.

Hoe het kort en bodig
Mensen kunnen maar moeilijk de aandacht erbij houden online. Mensen scrollen snel verder naar het volgende bericht. Als je wil dat jouw boodschap wordt opgepikt, schrijf dan geen ellenlange teksten en maak ook geen video dat traag op gang komt. Neem onmiddellijk de mensen bij de keel met je boodschap. Zo valt hij ook meer op. Kom meteen to-the-point en draai niet rond de pot. Natuurlijk moet je niet overschakelen naar posts en berichten met geen enige inhoud. Vergis je niet: mensen willen wel degelijk nuttige informatie. Maar neem de persoon eerst vast en maak zhun benieuwd om verder te gaan.
Wil je de aandacht van mensen behouden? Mik voor blogs dan op z± 500 woorden. Een video is best niet langer dan een minuut.
Zet in op meerder kanalen
Ook al hou je de boodschap kort en krachtig, de kans is groot dat men online toch over je bericht scrolt. Soms bewust, soms onbewust. Daarom is het een goed idee om je materiaal cross-mediaal in te spreiden. Dit is het verspreiden van je content via verschillende kanalen. Hierdoor is de kans dat je boodschap je doelpubliek bereikt groter. Ziet zmen het niet op Facebook? Misschien zwzel dan op Instagram, Google, Linkedin, etcz. Wees u ervan bewust dat elk social media-kanaal zhun eigen doelpubliek heeft dus heb hier aandacht voor bij de afwisseling.

Maak je content persoonlijk voor uw doelpubliek
Waar er vroeger juist geprobeerd werd om een breed mogelijk publiek aan te spreken, merken we nu dat dit misschien niet de juiste weg is. Dit leidde tot een enorme hoeveelheid aan boodschappen die op de massa werd losgelaten. Zo ben je als papa van 50 jaar niet geïnteresseerd in reclame van de Vlaamse jeugdraad. Overdaad schaadt. In twee richtingen. Mensen blokkeren content waarvoor er geen interesse bestaat om op die manier te kunnen filteren op relevante info .
Veel beter is het om je doelgroep specifiek mogelijk te beschrijven en op die manier te gaan posten. Je kunt de boodschap nog relevanter maken door het te personaliseren.