j

Hoe brief ik een grafisch / creatief bureau optimaal?

Het is de vraag dat een marketingverantwoordelijke of grafisch vormgever vaak hoort. Welke informatie hebben jullie van mij nodig? Ik geef voor een persoonlijk gesprek altijd een 8-tal tips mee om jezelf voor te bereiden op het persoonlijk kennismakingsgesprek. Op die manier begin je voorbereid aan je gesprek en weet je pressies wat je wil vertellen en wil bereiken. Aan de andere kant is het ook duidelijk gestructureerd. Alles start met communicatie en een goede voorbereiding.

Situeer je bedrijf, organisatie, event.

Begin je voorbereiding met een eerlijke uitleg van jouw onderneming. Wees gedetailleerd en ga er niet van uit dat de grafisch ontwerper zelf aannames doet die voor de hand lijken te liggen. Vertel jouw grafisch ontwerper wat jouw organisatie doet, wat is de missie en visie, hoelang jullie bestaan, hoeveel medewerkers jouw onderneming heeft, wat de niche markt is en hoe jij je onderscheid van de concurrentie. Vertel alles wat je kan vertellen in een duidelijk en beknopt verhaal.

Stel je doelen voorop en deel ze met ons.

Goede ontwerpen hebben een enorme invloed op het succes van het bedrijf. Maar om succesvolheid te bekomen moeten duidelijke doelen worden gesteld. Wil je bijvoorbeeld de verkoop van je producten of dienst vergroten, meer aanmeldingen krijgen voor je nieuwsbrief, informatie delen bij je volgers, je volgers aanmoedigen om jouw bedrijf aan te bevelen bij hun vrienden, naamsbekendheid opbouwen, .... Als je doelen dan nog niet duidelijk naar voren komen dan heeft je briefing in ieder geval een ander doel gediend. Het kan enorm helpen om de gaten in je visie en ideeën te vinden tijdens het schrijven van je briefing. Ideeën waarvan je eerst dacht dat die waterdicht waren kunnen toch nog een ander perspectief bieden.

Wie wil je bereiken met het grafisch werk?

Detailleer je primaire, secundaire en tertiaire doelgroep. Leg uit of je waarom je uw bestaande klantenkring wilt bereiken of dat je nieuwe markten aan wilt boren. Beschrijf alle demografische kenmerken die interessante meerwaarde bieden voor de grafisch ontwerper om te gebruiken. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, woonplaats en andere belangrijke gegevens.

Sociale media?

Zijn sociale netwerken belangrijk in jouw huidige marketing? Sociale online platformen kunnen een meerwaarde bieden om bepaalde doelgroepen te vinden. Vertel meer over het huidige gebruik van social media en of je wilt overwegen social media te gebruiken voor toekomstige marketing. Uw contactpersoon kan je ook helpen je sociale media uit te breiden.

Wees eerlijk over budget en tijd.

Zelfs een ruime schatting van een beschikbaar budget kan de grafisch ontwerper helpen met het bepalen van de oplossing die hij kan bieden. De beschikbare tijd is ook een belangrijke overweging. Laat je grafisch ontwerper weten wat de specifieke deadline is die gehaald moet worden.

Ga op zoek naar voorbeelden van concullega’s.

Voorbeelden van ontwerpen die je mooi vind of ontwerpen die in het verleden effectief gebleken zwaren. Het is een meerwaarde die toe te voegen aan je briefing.

Bespreek het eens met een medewerker of uw partner

Laat de briefing door andere mensen binnen je organisatie doornemen indien mogelijk. Wellicht komen er verschillende invalshoeken of aanvullingen naar boven. Toon de huidige visuele identiteit en visuele communicatie van jouw bedrijf is. Vertel ook of er dingen zwat je echt niet mooi vind en waarom. Als je niet precies weet waarom je het niet mooi vind denk dan aan kleur, beeldgebruik, taalgebruik, fonts en het gevoel wat het ontwerp bij je oproept. Probeer ruimdenkend te denken en niet alleen naar concurrerende bedrijven te kijken. Als een cd-hoesje van je favoriete band, een flyer van een lokale ondernemer je inspireert of de visuele communicatie van een groot bedrijf aanspreekt neem deze dan op in de designbriefing.

Slechts de start van een proces.

Onthoud wel goed dat het slechts startpunten zijn en dat een professionele grafisch ontwerper nooit een ander ontwerp zal kopiëren, maar deze ideeën zal vertalen naar iets geheel nieuws wat bij uw onderneming past Toon de huidige visuele identiteit en visuele communicatie van jouw bedrijf is. Vertel ook of er dingen zwat je echt niet mooi vind en waarom. Als je niet precies weet waarom je het niet mooi vind denk dan aan kleur, beeldgebruik, taalgebruik, fonts en het gevoel wat het ontwerp bij je oproept. Probeer ruimdenkend te denken en niet alleen naar concurrerende bedrijven te kijken. Als een cd-hoesje van je favoriete band, een flyer van een lokale ondernemer je inspireert of de visuele communicatie van een groot bedrijf aanspreekt neem deze dan op in de designbriefing.